Quantcast
Channel: porsche – Teknikens Värld
Viewing all 446 articles
Browse latest View live

Porsche har redan fått in beställningar på Taycan

$
0
0

Trots att det är en bit bort till leverans så har Porsche redan fått in beställningar på den nya modellen Taycan som kommer att ha över 600 hästkrafter och en räckvidd på cirka 482 kilometer.

I en intervju med Autocar sade Alexander Pollich, vd för Porsche i Storbritannien, att de började få in ordrar tidigare under denna månad – trots att Taycan bara visats som konceptbil och inte kommer att levereras till kunder innan 2020.
– Reaktionen från kunderna får att vi presenterade bilen fram till nu när vi bett dem registrera sitt intresse för de första bilarna har varit fantastiskt, säger Pollich.
Han ser fram emot de kommande 18 månaderna som kommer att innefatta en fortsatt utveckling av Taycan, som tar sig till 100 km/h på 3,5 sekunder och 0-200 km/h på tolv sekunder.

Porsche har avsatt sex miljarder euro, cirka 61,5 miljarder kronor, för utveckling av elektrisk mobilitet till 2022. Av dessa är en halv miljard euro öronmärkta för Taycan.

Dessutom kommer de att investera i utveckling av snabbladdstationer likt Teslas Superchargers. En utveckling som tillsammans med BMW Group, Daimler, Ford och Volkswagen gruppen kommer att leda till att 400 laddstationer byggs runt om i Europa fram till 2020.
– De (Tesla) har varit pionjärer och har givit oss en stor utmaning som vi på Porsche planerar att anta utmaningen. Inte bara tack vare bilen utan även genom utvecklingen av ett nätverk av snabbladdstationer, säger Pollich.


Porsche Macan facelift presenterad i Shanghai

$
0
0

Porsches lillsuv Macan har varit en stor succé för märket sedan den introducerades för fyra år sedan. 350 000 bilar har man sålt världen över enligt Porsche, varav 100 000 hamnat i Kina.

Inte så konstigt då att man valde att förlägga premiären av Porsche Macan facelift till just Shanghai.

Macan har i och med ansiktslyftet uppdaterats på flera punkter. Om vi ska börja med exteriören, där uppdateringarna främst handlar om detaljer, är den nya LED-ljusrampen bak kanske det mest slående. Tidigare har Macan som bekant haft två separata ljus bak, men nu hakar man alltså på Cayenne och Panamera.
Även fram är strålkastarna nya med LED-teknik som standard. I övrigt har fronten gjorts om något för att upplevas som bredare.

Avslutningsvis har 20- och 21-tumsfälgarna fått en ny design och dessutom har “Miami Blue”, “Mamba Green Metallic” “Dolomite Silver Metallic” och “Crayon” lagts till på paletten över exteriörfärger.

Interiört har det hänt lite mer, men inte så mycket. Bland annat har de två centrala luftintagen fram designats om och placerats under infotainmentskärmen i mittkonsolen – en skärm som för övrigt vuxit från sju till elva tum. Dessutom har infotainmentsystemet fått ett antal nya funktioner tack vare en ny modul som Porsche kallar Connect Plus. Systemet kan numera hålla föraren uppdaterad med trafikinfo i realtid, och dessutom ska röststyrningen ha blivit smartare.

Annars handlar de flesta nyheterna invändigt om tillval: GT sport-ratt från Porsche 911, eluppvärmd vindruta och en joniserare för bättre lukt är några av tillvalsnyheterna.

Under skalet har Macans chassi optimerats för bättre komfort. Dessutom går modellen nu att få med ett nytt säkerhetssystem, nämligen Traffic Jam Assist. Systemet hjälper föraren att anpassa farten så länge den understiger 60 kilometer i timmen, och hjälper dessutom till att styra vid låga hastigheter.

Om Porshe Macan får några uppdaterade motorer i och med faceliften är än så länge okänt. Porsche nämner ingenting om motorer i sin presentation över huvud taget. Men – i utländsk media det ryktas friskt om att samtliga motoralternativ kommer att få en effektökning… Vi får helt enkelt vänta och se.

Nya Porsche Macan facelift kommer att börja säljas i Kina inom kort. När modellen kan tänkas komma till Sverige är än så länge okänt. Porsche skriver själva att försäljningen i övriga världen kommer att starta senare i år.

Lamborghini Aventador Superveloce Jota ny kung på Nürburgring

$
0
0

Drygt 11 månader. Så länge hann Porsche 911 GT2 RS inneha varvrekordet på Nürburgring för serietillverkade bilar. Men nu är rekordet tillbaka i Italien – hos Lamborghini som Porsche snodde det ifrån.

Se mer: Se hela rekordvarvet på film här

6:44,97 är 2,27 sekunder snabbare än GT2 RS gamla rekordvarv. Det är också närmare 15 sekunder snabbare än vad ”vanliga” Aventador SV utan J på slutet mäktade med runt Ringen.
6:44,97 är vansinnigt snabbt. Kom ihåg att Porsche 918 Spyder klockades för 6:57 för bara fem år sedan.

Angående den nya rekordbilen är det mycket som än så länge är hemligt. Som vi kan se i videoklippet ovan var det en till synes kamouflerad Aventador SVJ som satte den nya rekordtiden. Lamborghini Aventador SVJ är tänkt att avtäckas på Monterey Car Week senare i augusti. Dock ryktas det om att motorn i fråga är en V12 på 6,5 liter och 768 hästkrafter. Det skulle i sådana fall göra nya Jota ungefär 70 hästkrafter starkare än Porsche 911 GT2 RS. Men Aventador SVJ handlar inte bara om kraft. I de teaservideos Lamborghini släppt på youtube framhåller man även bilens aerodynamik, köregenskaper och effekt/vikt-förhållande. Det sistnämnda ska ligga på 1,98 kilo/hästkraft.

Att Lamborghini Aventador SVJ är något alldeles extra skvallrar Jota om. Jota har endast de allra hårigaste modellversionerna från Sant’Agata tilldelats. Vem minns exempelvis inte Miura Jota och Diablo Jota?

Monterey Car Week börjar den 17 augusti.

Porsche firar 70 med restaurerad och modifierad 911

$
0
0

Uttrycket ”Restomod”, en sammanslagning av de engelska orden ”restoration” och ”modification”, har blivit något av ett inneord de senaste åren. Enkelt kan man säga att ”restomoddning” innebär att ta en gammal bil och restaurera den – samtidigt som man gör vissa modifieringar, det vill säga lägger till något som inte fanns där från början. Ett bra exempel är att titta på amerikanska firman Singers olika Porsche-projekt.

Restomod-projektet den här artikeln handlar om sköts dock inte av Singer eller någon annan firma utan av Porsche själva – närmare bestämt av Porsche Classic Division.
”Project Gold”, som arbetsnamnet är, går att följa i Porsches olika sociala medier-kanaler. Varje vecka lägger tillverkaren från Stuttgart upp en ny teaservideo på projektet (den första kan du se här nedanför).

Hittills har vi kunnat sett att den utvalda bilen med största sannolikhet är en 911 Turbo av generation 993: silhuetten stämmer överens, fälgarna likaså, och sätena har ordet ”Turbo” broderat i nackstöden. Det vi också kan slå fast är att bilen verkar få ett färgtema i svart och guld.

Huruvida motorn kommer att lämnas orörd vet vi inte i detta nu. Den sexcylindriga, luftkylda originalmotorn på 3,6 liter och 408 hästkrafter borde räcka gott och väl, men ska man tävla mot redan nämnda Singer måste nog drivlinan trimmas en aning.

Om inte förr så vet vi hur det blir med den saken den 24 augusti. Då visas nämligen ”Project Gold” på Monterey Car Week i Pebble Beach.

”Guld-bilen” är dock inte Porsches enda sätt i bilväg att fira 70 år på. Sedan tidigare har man även visat upp en 911 i Speedster-utförande baserad på 911 GT3 – som en hyllning till märkets allra första bil 356 Nr. 1 Roadster.

Porsche Cayman som rallybil kan bli verklighet

$
0
0

En Porsche 718 Cayman GT4 är på ingång. Nästan omaskerade bilar har den senaste tiden skymtats ute på testrundor.
Nya 718 Cayman GT4 förväntas bli ett giftigt gatlegalt banvapen, troligtvis ännu vassare än första Cayman GT4 (utan modellnamnet 718) som presenterades 2015. Bland annat har det pratats om en boxersexa utan turbo med en effekt över 400-hästarsstrecket.

LÄS MER: Provkörning av Porsche Cayman GT4

Men kanske har Porsche ännu en Cayman-variant på gång. Som du kan se på bilderna har Porsche tagit fram en Cayman GT4 Clubsport (banracern) – i rallyutförande. Bland de yttre nyheterna hittar vi tillägg som bland annat extraljus på motorhuven, ett luftscoop på taket, hasplåtar undertill och bogseringsöglor både fram och bak. Under huven är dock allt sig likt, vilket innebär en boxersexa på 3,8 liter och 385 hästkrafter.

Porsche cayman gt4 clubsport rally concept 01

Konceptbilen är dessutom inte bara ett utställningsobjekt utan kommer gå att beskåda ”in action”  under Rallye Deutschland kommande vecka. Ekipaget är tänkt att agera föråkare. Rallybilen kommer att köras av ingen mindre än Romain Dumas – föraren som nyligen satte den snabbaste tiden någonsin uppför Pikes Peak, då i Volkswagens elektriska backmonster I.D. R Pikes Peak.

Som vi kan se i videon nedan har Dumas redan börjat träningsköra Porschen. Gillar du vad du ser kanske du ska höra av dig till biltillverkaren. Porsche kommer nämligen använda tävlingen i Tyskland för att samla in feedback kring konceptbilen. Är intresset tillräckligt stort från potentiella köpare kan det bli aktuellt att utveckla en liknande bil, men baserad på en framtida modell enligt Porsche. Ett beslut ska fattas innan året är slut.

Nya Porsche 911 fotograferad i princip helt naken

$
0
0
Porsche 911 (992) 2020

Nya Porsche 911, som på internspråk heter 992, har vi redan sett otaliga bilder på. Framför allt har det handlat om spionbilder där bilen har varit maskerad i olika grader. Vi har till och med fått se bilen helt omaskerad, det redan i februari när någon hade fotograferat en gul variant ståendes på verkstadsgolvet hos Porsche Zentrum Augsburg. Vi såg dock bara bakänden på bilen, även om fronten syntes i en liten spegel i bakgrunden.

Men de nya spionbilder vi kan visa er här nu avslöjar mer än tidigare. Vår spionfotograf har fångat två exemplar av nya 911, en blå och en röd, som är knappt märkbart maskerade. Svart tejp täcker vissa ytor, men inte på ett sådant vis att vi går miste om något.

Porsche 911 (992) 2020

Framför allt den röda bilen avslöjar linjerna och detaljerna hos nya 911. En intressant detalj som genast fastnade på våra hornhinnor är gallren (horisontella ribborna) i luftintagen i fronten. På ena bilden är dessa vinklade nedåt, på nästa bild, tagen bara tre sekunder senare, är dessa ribbor raka (se och jämför genom att skifta mellan bilderna nedanför detta stycke). Det är tydligt att nya 911 får aktiva aerodynamiska detaljer redan i de lägre modellversionerna. Baserat på ändrören tror vi att det är nya 911 Carrera S vi tittar på (den röda). Den blå bilen är förmodligen även den en 911 Carrera S men med sportavgassystemet, det vill säga två pipor i stället för fyra, men de två är i gengäld lite grövre.
Dagens 911 (generation 991) centrerar ändrören när sportavgassystemet är monterat. Så är det inte på nya generationen på grund av registreringsskyltens placering. Skylten har nämligen flyttat ned en våning jämfört med dagens 911.

En annan intressant detalj vi tydligt ser är dörrhandtagen. Nya 911 har fått slimmade handtag som följer karossidan utan att sticka ut. De fälls inte ut som på en Tesla, Porsche har i stället gett lite plats undertill för att man ska kunna föra in ett par eller några fingrar.
På utgående 911-generationen var dörrhandtagen mer ”klassiska” och lättare att greppa.

I fronten ser vi tydligt att nya 911 blir semiautonom, det vill säga självkörande, i någon mån. August Achleitner, Porsches produktchef för 911-serien, har bekräftat att det kommer en hel del av den nyaste tekniken till modellen, men att den inte tillhör bland det viktigaste på bilen.

Porsche 911 (992) 2020

– Ingen köper en sportbil för att den har adaptiv farthållare och filhållningsassistans, sa han tidigare i år samtidigt som han slog fast att det är viktigt att föraren ska kunna stänga av hjälpsystemen.

Övriga detaljer har vi mer eller mindre redan tagit del av, exempelvis de än mer slimmade bakljusen av LED-typ som knyts samman med en ljusramp likt hur det ser ut på andra, nyligen presenterade Porsche-modeller.

Porsche 911 (992) 2020

Vad som döljer sig under karossen återstår att se, men rimligt är att anta att Porsche behåller den tre liter stora och turbomatade boxersexan. Räkna med högre effektsiffror än idag. Det ryktas om att instegsmodellen 911 Carrera får 390 hästkrafter, det vill säga 20 fler än i dag, och att Carrera S får 450 hästkrafter, 30 fler än i föregångaren. Vi misstänker att sistnämnda modellversion för första gången kommer under fyra sekunder vid sprinten från noll till 100 km/h. I dag gör den 0-100 km/h på 4,1 sekunder, om bilen är utrustad med PDK-dubbelkopplingslådan.

Världspremiären är troligtvis planerad till bilsalongen i Paris i oktober. Något annat är i princip otänkbart. Försäljningen kommer i så fall igång nästa år, förmodligen är det årsmodell 2020 som är först ut.
I dag kostar en ny 911 från 942 000 kronor. Räkna med ett något högre instegspris i samband med marknadslanseringen av generation 992.

Provkörning av Porsche 911 GT3 RS (991.2)

$
0
0
Porsche 911 (991.2) GT3 RS

Det här är nytt!

Fler hk
20 nya hästar ger 520 hk.
Acc
En tiondel snabbare till 100 km/h, det går nu på 3,2 sekunder.
Toppfart
312 km/h i stället för ynka 310…
Ny front
Förbättrad aerodynamik och nya luftintag.
Luft
Ihåligare stag till bakvingen.
Lätt
Ännu lättare ”baklucka” över motorn.

Jag är en rättvis och ödmjuk (nej, reds anm) redaktionschef. Alla ska få göra allt. Köra småbil med 35 hästkrafter och köra supersportbilar med minst 500. Men inte när det kommer en ny GT3 RS. Då är den min. Bara min.

Men vi börjar med att reda ut det här med alla nya Porschar som heter nåt med GT3 eller har GT3-motor men heter nåt annat. De senaste åren har det matats ut super-Porschar som kan förvirra det hela en aning. 2015 kom 991 GT3 RS, 500 hk ur en fyraliters boxersexa utan turbo (ingen GT3 har turbo) och bättre än alla tidigare GT3 RS. Men puritanerna gnällde på att den bara fanns med PDK-låda (Porsches dubbelkopplingslåda) och 2016 kom drömbilen 911 R, med GT3 RS-motor, manuell låda och ingen vinge.

Porsche 911 (991.2) GT3 RS

991 GT3 utan RS har 500 hästar och varvar 9000 r/­min. Nu i vår presenterades också 991.2 GT3 Touring Package med 500 hk men ingen burbåge och manuell spakning (Läs mer om den i Bankalaset i nummer 17 och 18/2018). Till råga på allt sitter GT3 RS-motorn även i den riktiga tävlingsbilen som heter 911 GT3 Cup. Men då nedtrimmad till att ge maxeffekten 485 hk vid 7500 r/­min (max varvtal 8 500 r/­min).

Sådär, nu är allt glasklart. Det finns en GT2 RS också. Men det är en annan historia. Nu sitter jag i den första nya 911 (991.2) GT3 RS som finns i Sverige, och undrar hur i hela fridens namn den här ska kunna vara ännu bättre än den förra. Men det är den. Det bevisar om inte annat den nya rekordtiden runt Nürburgrings nordslinga. 6.56,4 är 24 sekunder snabbare än det gamla rekordet som sattes av gamla GT3 RS. Och faktiskt en sekund snabbare än 918 Spyders tid från 2013. För er som inte är så bevandrade i varvtider så är 24 sekunder en evighet.

Porsche 911 (991.2) GT3 RS

Så den är alltså bättre, det är redan bekräftat. Nya GT3 RS har 520 hästkrafter (tidigare 500) och vridet har ökats från 460 till 470 newtonmeter. Frågan är om jag som vanlig människa kommer att märka det.

Jag störs faktiskt av färgen (Lizard Green, kostar 37 200 kr). En bil som skriker åt mig att köra alldeles för fort hela tiden borde i min värld ha nån slags osynlighetsfärg i stället för tvärtom. Men mina barn älskar den. Jag får åka tre vändor när jag hämtar dem på skolan. Inte ens jag stoppar in en tvååring i burbågen och snörar fast de andra två i den enda passagerarstolen med sexpunktsbältet. Det finns som tur är vanliga bälten också. Minsta barnet som inte fyllt två än tjatar på riktigt till sig en extra åktur innan läggdags. Jag tror att det är världens härligaste motorljud som är anledningen. Inte bara färgen. Tur att jag har en cirkelsåg (Biltema, 395 kr) som låter likadant!

Inte ens utan barn i bilen kan jag nyttja den fullt ut på allmän väg. Accelerationen 0-100 km/h har kapats från 3,3 till 3,2 sekunder. Toppfarten är nu 312 km/h mot tidigare 310. Nyheterna på 991.2 GT3 RS är förutom mer pulver huvudsakligen aerodynamiska: Ny front, nya luftintag och ännu ihåligare stag till bakvingen. Bakluckan i kolfiber är ännu lättare. De inre dörrhandtagen är som vanligt i RS-modellerna stroppar i tyg. Men bilen har navigation, elhissar och backkamera, så det där med tygstropparna är bara en gimmick numera. Men det spelar ingen roll, för bilen är helt underbar.

Porsche 911 (991.2) GT3 RS

Jag vänder och åker genom tunnlar och drar på växlarna bara för att ljudet är helt fantastiskt. Med alla knappar på max är bilen stenhård, högljudd och växlarna skjuts i som av ett vapen. 21-tumshjulen med centrumbult förmedlar minsta gruskorn och styrkänslan är så exakt så jag undrar varför inte alla sportbilar är så här. Greppet genom snäva kurvor skapar en enorm trygghet, och accelerationen verkar aldrig ta slut, det är nästan som när man ska lyfta med ett flygplan.

Men det bästa av allt är att det sker så kontrollerat. Det finns många bilar med många hästkrafter, men de flesta blir obehagliga i (för) höga farter. Inte GT3 RS, den är byggd för att köras hårt, och den är trygg hela vägen in i mål. Men märker jag nån skillnad mot den ”gamla”. Mm. Fast väldigt lite. Djävulen bor i detaljerna, som man säger, men det största värdet i den här uppdateringen ligger nog i rekordtiden på Nürburgring. Så kallad bardiskinformation: ”Min bil är 24 sekunder snabbare än din runt Ringen”. Tur att alla är slutsålda redan. Annars hade jag behövt en.

Porsche 911 (991.2) GT3 RS

Porsche 911 (991.2) GT3 RS

Pris
1 950 000 kr, men alla är slutsålda. Finns några på mobile. de för cirka tre miljoner kr.


Motor
Bensin. Längsmonterad 6-cyl boxermotor med dubbla överliggande kamaxlar per cylinderbank och 4 ventiler per cylinder. Kompression 12.9:1. Borrning/slag 102/81,5 mm, cylindervolym 3 996 cm3. Max effekt 520 hk (383 kW) vid 8 250 r/­min, max vridmoment 470 Nm vid 6 000 r/­min.


Kraftöverföring
Motor bak, bakhjulsdrift. 7-växlad PDK.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre tvärlänkar. Bak styrande multilänkaxel.


Styrning
Kuggstång med elektrisk servo. Vändcirkel 11,1 meter.


Bromsar
Ventilerade och borrade skivor fram och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Aluminium. Fälgbredd f/b 9,5-12,5 tum, däck f/b 265/35 ZR20-325/30 ZR21.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 246, längd 455, bredd 198 (inkl. speglar), höjd 129, spårvidd f/b 159/156. Markfrigång 11. Tjänstevikt 1 495, maxlast 225. Tank 64 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 125 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 3,2 s, toppfart 312 km/h.


Bränsleförbrukning
Blandad körning 1,28. CO2 291 g/km.


Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 10 år.


Skatt
20 207 kronor per år.

Rivaler

McLaren 570s Track pack
V8 på 3,8 liter och 570 hk, 3,2 sekunder till 100 km/h och en helt underbar körupplevelse precis som GT3 RS.
Pris: Cirka 2,7 miljoner kronor.

Mercedes-AMG GT R
V8 på 585 hästkrafter och 0-100 km/h på 3,6 sekunder, alltså långsammare än GT3 RS.
Pris: Cirka 1,7 miljoner kronor.

Porsche bekräftar: diesel är ett avslutat kapitel

$
0
0

Den 20 februari i år skrev vi om hur Porsche slutar med dieselmotorer. Vi hade våra misstankar om det skulle bli så efter att nya Porsche Panamera presenterats med dieselmotorer och vi till och med provkörde modellen med dieselmotor under huven, dock utan att någon marknadslansering av Panamera Diesel ägde rum.
Nya Cayenne gjorde våra misstankar än starkare i och med att den inte presenterades med dieselmotorer och på provkörningen fanns inga dieselmotorer att ens titta på. På vår direkta fråga om vart dieselmotorerna har tagit vägen svarade Porsche-folket lite diffust att de är på gång, de måste bara uppdateras (till WLTP).

Dagen efter vår artikel om att Porsche slutar med dieselmotorer kom Porsche med en dementi till uppgifterna. Den 21 februari fick teknikensvarld.se beskedet att nya Cayenne kommer med dieselspis under huven, sannolikt under 2018. Nu börjar 2018 lida mot sitt slut och fortfarande har ingen Cayenne Diesel dykt upp. Nu vet vi varför.

Det är nämligen så som vi skrev den 20 februari, Porsche slutar med dieselmotorer. Det bekräftar den tyska sportbilstillverkaren.
De skriver att intresset för elektrifierade bilar har ökat markant medan intresset för dieselbilar rasat. Som exempel tar de den europeiska Panamera-försäljningen under 2017 där laddhybridversionerna stod för 63 procent av den totala försäljningen. Och sett till Porsches globala försäljning under samma år stod dieselmodellerna endast för tolv procent av totalen.

Porsche dieselmotor

”På grund av denna förändrade situation har företaget beslutat att inte längre erbjuda diesel som framdrivning i framtiden”, skriver de i pressmeddelandet. Så här säger Oliver Blume, Porsches vd:

– Porsche demoniserar inte diesel. Det är, och kommer att förbli, en viktig framdrivningsteknik. Vi som sportbilstillverkare, för vilken diesel alltid har spelat en sekundär roll, har kommit fram till att vi vill att vår framtid ska vara dieselfri. Naturligtvis kommer vi fortsätta att ta hand om våra befintliga dieselkunder med den professionalism de förväntar sig.

Porsche har redan kommit en bit på elbilsspåret och under 2019 lanserar de sin första helelektriska sportbil i Taycan. Om fyra år ska Porsche ha investerat över 60 miljarder kronor i e-mobilitet.


Världens bästa dragrace – supersportbilarna gör upp igen

$
0
0
Världens bästa dragrace

För åttonde året i rad har amerikanska Motor Trend plockat ihop det nyaste i prestandavagnsklassen och låtit dem göra upp över 402 meter.
I fjol vann en elbil för första gången den populära tävlingen, då klådde Tesla Model S P100D samtliga konkurrenter i startfältet.

I år fanns ingen Tesla uppställd vid startlinjen, faktiskt ingen elbil alls. Däremot tre bilar som alla fixade snabbare tider än fjolårets Tesla Model S.

Världens bästa dragrace

Här är årets tider för samtliga tolv bilar: 10,1, 10,3, 10,4, 10,8, 11,1, 11,7, 11,8, 12,0, 12,1, 12,6, 13,1 och 13,7 sekunder.

Och nedan följer årets bilar i ”Världens bästa dragrace” – listade i bokstavsordning. Vilken siffra ovan tror du hör ihop med vilken bil? Svaret har du i filmen längst ned i denna artikel.

Klicka på bilmodellerna för att läsa mer om dem.

Pallar du inte se hela filmen och nöjer dig med enbart racet? Spola då fram 5 minuter och 10 sekunder så… voilà.

Porsche 935 – nyutgåva med 700 hästkrafter

$
0
0
Porsche 935 nyutgåva 2019

Medan alla blickar är riktade mot Paris där den stora bilsalongen öppnar upp portarna för bilar och människor under nästa vecka drar Porsche till med en rejäl smällkaramell på Rennsport Reunion-träffen på Laguna Seca Raceway i Kalifornien.
Smällkaramellen är en, som Porsche själva benämner den, en nyutgåva av tävlingsbilen 935 som tillverkades mellan 1976 och 1981. Den påminner framför allt om 1978 års Le Mans-racer 935/78 som i folkmun kom att kallas för Moby Dick. Den ansågs nämligen likna den berömda valen, på grund av färgen och det långt utdragna bakänden.

Porsche 935 nyutgåva 2019

– Den här speciella bilen är en födelsedagspresent från Porsche Motorsport till alla fans över hela världen, säger Frank-Steffen Walliser som är chef för Motorsport och GT-bilar.

Porsche 935 nyutgåva 2019

Nyutgåvan är av 935 må se ut som en racer från förr, men tittar man närmare på den ser man tydligt detaljer som är moderna. Och teknikmässigt är det inget gammalt med bilen, den är nämligen baserad på senaste generationen Porsche 911 GT2 RS (991.2), besten som pumpar ut 700 hästkrafter till bakhjulen och gör 0-100 km/h på 2,8 sekunder.

Porsche 935 nyutgåva 2019

Större delen av karossen är utbytt till skräddarsydda delar i materialet CFRP, det vill säga kolfiberförstärkt plast som både är starkt och lätt. I och med den strömlinjeformade karossen med extra breda flyglar mäter bilen 486,5 centimeter på längden. Det är nästan 32 centimeter längre än 911 GT2 RS. På bredden mäter den 203,4 centimeter, drygt 15 centimeter mer än 911 GT2 RS.
Till och med den enorma bakvingen, med sina 199 centimeter från sida till sida, är bredare än en 911 GT2 RS. Vingen är dessutom 40 centimeter djup. Vingens ändstycken innehåller lysdioder, en lösning hämtad från Porsches LMP1-bil.

Porsche 935 nyutgåva 2019

Ta en titt på ändrören. Dessa är i titan och har en speciell utformning med flänsar. Så såg det även ut på tävlingsbilen Porsche 908 från 1968. Detaljen är alltså en hyllning till bilen som under flera år deltog i bland annat sportvagnsvärldsmästerskapet och i amerikakanadensiska Can-Am-serien.

Porsche 935 nyutgåva 2019

Även interiört hittas flirtar med gamla tider, bland annat detaljer som påminner om tävlingsbilar som 917 och 909 Bergspyder samt om 2000-talsikonen Carrera GT.
Ratten är betydligt modernare än den enkla, treekrade som fanns i 935/78 under 1970-talet. Den är liten och i kolfiber, med knappar för de viktigaste funktionerna. Mätarhuset har några analoga mätare, precis som förr i tiden, men ett digitalt mätarkluster, hämtat från 911 GT3 R, utgör större delen av förarens instrument.
Bilen är faktiskt utrustad med luftkonditionering och kan fås med två stolar. Passagerarstolen är dock ett tillval.

Porsche 935 nyutgåva 2019

Nya 935:ans motor är en boxersexa på 3,8 liter och som ger 700 hästkrafter. Det är samma siffror som i 911 GT2 RS. Maskinen, som är delvis stumt monterad, är kopplad till en stumt upphängd sjuväxlad PDK-dubbelkopplingslåda som manövreras via paddlar på ratten.

Hur snabbt bilen är berättar inte Porsche, men då den är betydligt lättare än 911 GT2 RS kan vi misstänka att 0-100-tiden på 2,8 sekunder kapas en aning.

Porsche 935/78

Bromsarna är delvis identiska med de som finns på 911 GT2 RS, men skivorna är inte kolfiberkeramiska, något som är standard på just 911 GT2 RS. Skivorna är nämligen av stål och har mindre dimensioner – 380 millimeter fram i stället för 410, och 355 millimeter bak i stället för 390. Dessutom har bromsarna fått en rad funktioner som man normalt bara hittar på banbilar.

Porsche 935/78 på Goodwood Festival of Speed 2018

77 exemplar av 935-utgåvan ska byggas. I standardutförande är de lackerade i färgen Agate Grey. Den klassiska Martini-liveryn finns som tillval.
701 948 euro är baspriset för bilen, det motsvarar knappt 7,3 miljoner kronor.

Nyutgåvan av Porsche 935 är inte gatlegal.

Porsche Macan facelift debuterar i Europa med ny motor

$
0
0
Porsche Macan facelift 2019

I slutet av juli presenterade Porsche en ansiktslyft version av Macan som bland annat innebär förbättrade chassiegenskaper, uppdaterade strålkastare, ljusramp mellan bakljusen, förändrad interiör med exempelvis större infotainmentskärm samt förbättrade uppkopplingsmöjligheter.
Det var i Shanghai som uppdateringen visades upp. Nu visas samma grejer upp i Europa, närmare bestämt i Paris där den stora internationella bilsalongen i dag har öppnat. Men Porsche gör det inte utan att ha med sig någonting nytt i jämförelse med Shanghai – en uppdaterad motor.

Porsche Macan facelift 2019

Motorn är en WLTP-anpassad 2,0-liters turbomaskin på 245 hästkrafter och 370 newtonmeter, det vill säga effektmässigt något klenare än instegsmaskinen på 252 hästkrafter som funnits till dags datum. Effekttappet beror på att motorn, som alltså är en bensinmotor, har fått partikelfilter monterat. Maxvridet är däremot detsamma.
Precis som tidigare är motorn kopplad tillsammans med Porsches PDK-dubbelkopplingslåda med sju växlar. Vid gaspådrag nås 100 km/h på 6,7 sekunder, samma siffra som tidigare, och toppfarten ligger på 225 km/h, fyra färre än innan.

Porsche Macan facelift 2019

Även om den uppdaterade tvålitersspisen är WLTP-anpassad uppger Porsche ingen WLTP-förbrukningssiffra, däremot en beräknad NEDC-siffra (beräknad utifrån WLTP). 0,81 liter per mil vid blandad körning kan jämföras med den tidigare siffran 0,84 liter per mil.

Porsche Macan facelift 2019

Uppdaterade Porsche Macan kan beställas från och med i dag och kostar från 600 000 kronor. Det är en prishöjning om 24 000 kronor. Höjningen berättigas av att standardutrustningsnivån har höjts. Exempelvis är nu LED-strålkastare standard, så även nya Porsche Communication Management (PCM) med onlinenavigation och Connect Plus.

Porsche 911 Speedster går till produktion

$
0
0
Porsche 911 speedster produktionsklar 1

Det är 70 år sedan som tyska Porsche släppte sin första modell, 356, och de valde därför att uppmärksamma detta genom att i juni tidigare i år visa upp en 911-variant med klassiska linjer och modern teknik. Konceptet kom att kallas 911 Speedster Concept och bygger på en GT3.

Några detaljer från förr som Porsche har inspirerats av är bland annat att tanklocket är placerat mitt på huven, något som påminner oss om 50-talet. Ytterligare en är Talbot-formen på ytterbackspeglarna.

Porsche 911 speedster produktionsklar 5

Under Parissalongen har nu Porsche visat en produktionklar modell och låtit meddela att de kommer att tillverka 911 Speedster i en begränsad upplaga, 1 948 exemplar för att vara exakt. Produktionen kommer att inledas under 2019.

Precis som konceptet har framrutan gjorts lägre och har lutats bakåt för ett slankare utseende. Något som även gjort att man behövt göra sidorutorna lägre för att de ska passa mot framrutans ram. ”Dubbelbubblan” bakom de båda nackstöden behålls och lika så det tunna väderskydd som erstätter tygsuffletten.

Vad gäller tekniska detaljer får vi veta att 911 Speedster kommer att ha en boxersexa som producerar över 500 hästkrafter och varvstoppet går vid 9 000 varv/min. Chassit är lånat från 911 GT3 Utöver det får vi även veta att den kommer att utrustas med en sexväxlad manuell låda,  och ha slutrör gjorda av titan. Sedan är det stopp…

Några prisuppgifter finns i nuläget inte men räkna med att det inte blir en billig investering om du vill ha denna bil i garaget.

Nyheter och galenskaper från bilsalongen i Paris 2018

$
0
0
Hans Hedberg på bilsalongen i Paris 2018

Teknikens Världs Hans Hedberg befinner sig just nu nere på bilsalongen i Paris för att spana in alla nyheter som står utställda där. Men innan han hinner plita ner några bokstäver till det salongsreportage som du hittar i nästa nummer av Teknikens Värld bjuder han in till en guidad tur bland några av de mest intressanta bilarna och koncepten som står där nere i Paris. Häng med!

Provkörning av Porsche Cayenne E-Hybrid

$
0
0
Porsche Cayenne E-Hybrid

Det här är nytt!

Räckvidd
Gamla Cayenne S E-Hybrid kom på sin höjd tre mil på el. Nya hybriden kan nå 4,4 mil.
Nya tillval
Head up-display, massagestolar, eluppvärmd vindruta och 22-tumshjul är några av de nya tillvalen.
Snabbare
En 2,3 ton tung laddhybrid som tar sig till 100 km/h på fem sekunder!
Snålare
Nya Cayenne-hybriden är ännu lite snålare – 0,32 l/mil – på papperet i alla fall.

Jösses vad bra den går! Styrningen har den Porsche-typiska, mekaniska känslan med perfekt precision och framhjulen hamnar precis där man vill ha dem. Kan man köra hur fort som helst genom tajta kurvor? Ja, det känns i alla fall så. Alla fyra hjul håller ett fast grepp om asfalten på ett sätt som ingjuter så stort förtroende att man vågar ta lite mer fart för varje kurva som passeras. Accelerationen är hisnand­e ända från stillastående upp till långt över lagstadgade hastigheter och på resan dit upp spottar avgasrören ur sig en härlig sång.

Porsche Cayenne E-Hybrid

Låter det som en sportbil? En härlig roadster med låg tyngdpunkt och rivig sugmotor? Det är det inte. Bilen som levererar de här körintrycken på vägarna runt Montpellier i sydfrankrike är absolut ingen sportbil. Det är en Porsche Cayenne E-Hybrid som väger 2,3 ton och att det är möjligt för den här typen av bil att bete sig på det här sättet är förstås ingen slump.

Hur märkligt det än kan låta så är det här den tredje generationen Cayenne i hybridutförande. År 2010 kom första versionen – Cayenne Hybrid – och fyra år senare lanserades Cayenne S E-Hybrid som var en vidareutveckling av den första, nu med laddmöjlighet. Sedan hösten 2017 finns Cayenne av tredje generationen ute på vägarna och bilen jag slänger runt här på de franska landsvägarna är hybridversionen av den, och skillnaderna mot föregångaren är långt mer påtagliga än vad jag hade kunnat förutse.

Porsche Cayenne E-Hybrid

Nya Cayenne E-Hybrid ser på papperet ut att ha exakt likadan drivlina som Panamera 4 E-Hybrid. En bensin-V6:a på 2,9 liter jobbar­ tillsammans med en elmotor. Men riktigt så enkelt är det inte. V6-motorn i Panamera är på 2 894 kubik och har dubbelturboladdning medan V6-motorn i Cayenne är på 2 995 kubik och har endast ett, större turboaggregat. Båda motorerna ingår i den stora VW-koncernens motorutbud. Motorerna går faktiskt under samma motorkod: EA839, men singelturbomotorn i Cayenne är utvecklad med fokus på ekonomisk körning medan dubbelturbomotorn­ i Panamera ska ha en sportigare karaktär. Dessutom har Panamera 4 E-Hybrid en dubbelkopplingslåda, medan Cayenne har en momentomvandlarautomat.

Bensinmotorn ger maximalt 340 hästkrafter som portioneras ut till alla fyra hjul via en åttaväxlad automatlåda. Inbyggd i den finns en elmotor som bidrar med 136 hk. Totalt blir det 462 hk och 700 Nm och det är fullt tillräckligt­ för att slunga iväg hybrid-Cayenne från 0 till 100 km/h på fem sekunder blankt. För att göra det behövs båda motorerna, om man bara vill nyttja elmotorn finns en E-Launch-funktion som aktiveras i E-Power-läget genom att hålla foten på bromsen, gasa fullt och sedan släppa bromsen. Accelerationen är långt ifrån Tesla-hisnande. 0-55 km/h ska gå på cirka sex sekunder och det är en siffra som mycket väl kan stämma. Men nog är det ändå imponerande att en så stor och tung klump som Cayenne kan ta fart helt ljudlöst­ och utsläppsfritt. I E-Power-läget kan man som högst nå 135 km/h.

Porsche Cayenne E-Hybrid

Övningar av den här typen dränerar förstås batteriet och förkortar den redan korta räckvidden. Porsche hävdar att Caynne E-Hybrid ska kunna köras upp till 44 kilometer enbart på el, baserat på förbrukning i NEDC-körcykeln. Här i Frankrike tar elen slut efter 38,3 km, vilket får anses godkänt med tanke på att det inte är tal om någon extrem snålkörning.

Nya Cayenne E-Hybrid är inte den mest imponerande laddhybriden, det finns förstås flera som är snålare, går längre på el och som framför allt är billigare. Men jag vågar påstå att det inte finns någon som kan ställa om så totalt från att vara en ljudlös och bekväm familjebil i ena stunden, till att i nästa leverera sportbilsprestanda och köregenskaper som få andra suvar av samma storlek och tyngd. Att den dessutom är 10 000 kronor billigare än den långsammare Cayenne S utan elmotor gör valet lätt. Ska du ha en Cayenne så ska du ha en E-Hybrid.

Porsche Cayenne E-Hybrid

Porsche Cayenne E-Hybrid

Pris
915 000 kronor, säljs nu.


Motor
Bensin-el. Längsmonterad 6-cyl V-motor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 11,2:1. Borrning/slag 84,5/89,0 mm, cylindervolym 2 995 cm3. Max effekt 340 hk (250 kW) mellan 5 300–6 400 r/­min, max vridmoment 450 Nm mellan 1 340–5 300 r/­min. Elmotor 136 hk (100 kW), total effekt 462 hk, 700 Nm, batterityp Litiumjon, 14,1 kWh.


Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.


Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 12,1 meter (11,5 m med bakhjulsstyrning).


Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 8,5 tum fram, 9,5 tum bak, däck 255/55 R19 fram, 275/50 R19 bak.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 290, längd 492, bredd 198, höjd 170, spårvidd f/b 168/167. Markfrigång 21. Tjänstevikt 2 295, maxlast 735, max släpvagnsvikt 3 500. Tank 75 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 645–1 610 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 5,0 s, toppfart 253 km/h. Toppfart vid elektrisk körning 135 km/h.


Bränsleförbrukning
Stad i. u, landsväg i. u, blandad körning 0,32 l/mil. CO2 72 g/km. Elförbrukning 2,09 kWh/mil. Räckvidd 4,4 mil.


Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år.


Skatt
360 kronor per år i tre år.

Rivaler

Audi Q7 e-tron

Audi Q7 e-tron quattro
Audi plockar ut totalt 258 hk ur sin laddhybrid-Q7 som kombinerar V6-diesel på 3,0 liter med en elmotor. Får inte dra mer än 2 800 kg tunga släp.
Pris: 855 100 kronor.

Range Rover Vogue P400e

Range Rover P400E
Klarar sig lika bra i skogen som sina förbränningsmotorsyskon. Här kombineras fyrcylindrig bensinmotor med el, totalt 404 hk och 640 Nm.
Pris: 1 293 900 kronor.

Porsche 911 får riktig F1-motor – med racehistorik

$
0
0
Porsche 911 (930) med TAG-Porsche F1-motor

När vi 1975 körde första generationens Porsche 911 Turbo, 930-generationen med treliters boxersexa på 260 hästkrafter, imponerades vi av bilen och dess kraft. Även i dag imponeras vi av 930, en av de mest klassiska Porsche-modellerna genom tiderna, men kraftmässigt har den tappat. Numera kan ju en ganska enkel familjebil ha effektsiffror högre än första 911 Turbo. Tänk dig då en 930 Turbo med Formel 1-motor under bakvingen…

Snart behöver du inte drömma längre, för snart finns det en 930 Turbo med precis en sådan motor. Det är brittiska McLaren-specialisten Lanzante (de drev det team som med McLaren F1 vann Le Mans 1995) som med McLaren Racings välsignelse har fått gå vidare i ett projekt som går ut på att trycka ned TAG-Porsches 1,5-liters V6-motor som framgångsrikt satt i McLarens Formel 1-bilar under mitten av 1980-talet.

TAG-Porsche V6 F1-motor Porsche-museum Stuttgart

Lanzante har redan tryckt ned maskinen i en 930 Turbo med lyckat resultat och ska göra detsamma i ytterligare elva bilar. Det riktigt häftiga är att varje motor har använts i Formel 1-tävlingsmotorsammanhang. Man kan alltså få en motor som Alain Prost, Niki Lauda, Keke Rosberg, John Watson eller Stefan ”Lill-Lövis” Johansson har kört med.

Originalmotorerna hade omkring tusen hästkrafter. I Porscharna blir motorerna nedtrimmade, förmodligen till omkring 800 hästkrafter.

McLaren MP4/2B 1985

TAG-Porsches F1-motor var som redan nämnt framgångsrik. 26 vinster mellan 1984 och 1987 blev det, samt förartitlar och två konstruktörstitlar.

Med tanke på den historiken vågar vi knappt en tänka på hur eftertraktade och dyra dessa elva 930 Turbo med F1-motor blir.


Porsche Panamera GTS och Panamera GTS Sport Turismo officiella

$
0
0
Porsche Panamera GTS och Panamera GTS Sport Turismo 2019

Porsche Panamera, som numera finns i två olika karossutföranden, utökas med en femte modellversion – GTS. Den ska fungera som ett sportigare alternativ än Panamera 4 och Panamera 4 E-Hybrid men utan att störa de kvickaste modellversionerna Panamera Turbo och Panamera Turbo S E-Hybrid.

Porsche Panamera GTS 2019

I Panamera GTS och Panamera GTS Sport Turismo utgörs kraftkällan av en 4,0-liters turbomatad V8. Maskinen levererar 460 hästkrafter och 620 newtonmeter, 20 respektive 100 mer än i föregångaren. Porsches åttaväxlade PDK-dubbelkopplingslåda står för krafttransmissionen till de fyra hjulen.
0-100 km/h går på, oavsett om det är ”halvkombin” eller ”kombin”, 4,1 sekunder och toppfarten ligger på 292 km/h. Det kan jämföras med Panamera 4 som gör samma sprint på 5,5 sekunder (5,3 med Launch Control) och Panamera Turbo som tar 3,8 sekunder på sig (3,6 med Launch Control). Snabbast i Panamera-gänget är dock Turbo S E-Hybrid som bara behöver 3,4 sekunder för att nå 100 km/h, men så har den ju också en V8 och en elmotor som pressar upp instegspriset till närmare 1,9 miljoner kronor.

Porsche Panamera GTS Sport Turismo 2019

Panamera GTS uppges förbruka 1,03 liter per mil vid blandad körning vilket motsvarar 235 gram koldioxid per kilometer. Motsvarande siffror för Panamera GTS Sport Turismo är 1,06 liter per mil och 242 gram.

Porsche Panamera GTS 2019

I sann Porsche GTS-anda handlar det inte bara om kraftfulla motorer som ska ge snabba sprinter rakt fram. GTS-varianterna av Panamera och Panamera Sport Turismo har sportchassin som är sänkta med tio millimeter, adaptiv luftfjädring med trekammarsteknik, specialinställt Porsche Active Suspension Management-system (PASM) och grova bromsar (390 millimeter fram och 365 millimeter bak). Sport Chrono-paketet är standardmonterat, likaså 20-tumshjul, Alcantara-detaljer på insidan (bland annat ratten), växelpaddlar och Connect Plus. Som tillval finns bland annat bakhjulsstyrning för ännu lättare manövrering av bilen.

En stor nyhet som GTS-modellerna bär på är head up-display. Denna projicerar en bild framför föraren och visar relevant information som föraren själv väljer.

Både Panamera GTS och Panamera GTS Sport Turismo (som i princip heter Panamera Gran Turismo Sport Sport Turismo om man nu skulle få för sig att läsa ut hela GTS-förkortningen) går att beställa från och med i dag. Panamera GTS kostar från 1 375 000 kronor och Panamera GTS Sport Turismo från 1 405 000 kronor.

Så byggs Porsche Taycan

$
0
0
porsche-taycan-produktion-0

Porsches elbil Taycan blev officiell i somras men sedan dess har det varit tyst. Nu formas emellertid en annorlunda och koldioxidneutral produktionslina, assisterad av förarlösa transporter, för modellen i fabriken i Zuffenhausen.

Bygget av Taycan skapar 1 200 nya jobb även om de nyanställda även kommer att jobba med andra ”vanliga” tvådörrarsmodeller. Taycan blir därmed en av de Porsche-modeller som skapat flest jobb historiskt sett.

porsche-taycan-produktion-01

När det kommer till själva bilen så har man som i fallet 919 Hybrid valt ett system på 800 volt vilket gör att den på fyra minuter kan laddas för en räckvidd på tio mil. Porsche ska tillsammans med BMW, Daimler och Ford färdigställa 400 laddstationer med laddeffekt på 350 kW runt om i Europa under 2019.

Vid lanseringen av Taycan ska Porsche själva sätta upp 2 000 laddstolpar vid bland annat hotell på 20 olika marknader. För hemmabruk kan bilen laddas med Porsche Mobile Charger Connect på 22 kW eller via induktiv laddning.

porsche-taycan-laddare

Vi vet sedan tidigare är att Taycan kommer att ha över 600 hästkrafter, ha en räckvidd på cirka 48 mil, enligt den gamla NEDC-cykeln, och ta sig 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder och 0-200 km/h på tolv sekunder.

Porsche räknar med att hälften av deras bilar ska vara elektrifierade till 2025. Taycan kommer att lanseras under slutet av nästa år.

Priset för modellen känner vi ännu inte till, men Porsches modellchef för Taycan, Robert Meier, nämner att det hamnar mellan Cayenne och Panamera. I Sverige kostar Cayenne från 745 000 och Panamera från 865 000 kronor. Det låter lite väl lågt för en elbil i kaliber med Taycan. Kommer vi under miljonen i Sverige skulle det vara en rejäl överraskning.

Porsche Mission E Cross Turismo går i produktion

$
0
0
Porsche Mission E Cross Turismo

På bilsalongen i Genève i våras ställde Porsche ut Mission E Cross Turismo Concept, en konceptstudie i kombiformat à la Panamera Sport Turismo men med elbilen Mission E, som i serieproduktionsutförande heter Taycan, som utgångspunkt. Medan Mission E/Taycan är lagd åt det sportiga hållet är Mission E Cross Turismo Concept lagd åt det mer praktiska hållet med bättre bagageutrymme, högre markfrigång och lite plastdetaljer som rimmar bra med ordet Cross i modellnamnet.

Nu har Porsches ledning gett sitt klartecken för att låta modellen gå från konceptstudie till serietillverkad bil. Mission E Cross Turismo, som sannolikt kommer att anta ett annat namn, blir därmed Porsches andra helelektriska bil.

Porsche Mission E Cross Turismo

Modellen sägs skapa 300 nya arbetstillfällen vid Porsches fabrik och huvudkontor i Zuffenhausen, utöver de 1 200 arbetstillfällen som Taycan genererar.

Precis som Mission E/Taycan bygger Mission E Cross Turismo på Porsches elektriska 800-voltsarkitektur som innebär bland annat två elmotorer på 600 hästkrafter som ska tillåta upprepade 0-100-accelerationer på 3,5 sekunder. Räckvidden per full laddning uppges till 50 NEDC-mil.
Med 495 centimeter på längden är Mission E Cross Turismo en decimeter längre än Mission E/Taycan men en decimeter kortare än Panamera Sport Turismo.

Halv miljard i skadestånd för Porsche

$
0
0
Porsche i Zuffenhausen

Efterdyningarna av dieselgate-skandalen fortsätter att rulla på. Tingsrätten i Stuttgart har under onsdagen dömt att Porsche Automobil Holding SE, som ägs av familjerna Porsche och Piëch, ska betala skadestånd på 47 miljoner euro till aktieägare. Beloppet motsvarar drygt 486 miljoner kronor.

Anledningen till att Porsche SE ådöms skadestånd är att domstolen anser att företaget har varit sent med att informera aktieägarna om skandalen med utsläpp från dieselmotorer. Porsche SE har helt enkelt brutit mot kapitalmarknadsjuridiska publicitetsförpliktelser.
Domstolen anser att företagets tidigare vd Martin Winterkorn, som även var Volkswagen AG:s vd när skandalen blev offentlig och sedermera fick lämna sin post, visat grov oaktsamhet.

En av alla de aktieägare som väckt åtal mot Porsche SE är en pensionsfond i brittiska staden Wolverhampton. Fonden får 3,2 miljoner euro i skadestånd vilket motsvarar 33,1 miljoner kronor.

– Domen är en milstolpe, säger fondens advokat Klaus Nieding till tysk media.

Dagens dom är ännu inte verkställbar då Porsche har möjlighet att överklaga.

Porsche Automobil Holding SE, ofta benämnt enbart Porsche SE, är största aktieägare i Volkswagen AG (52,2 procent av stamaktierna vilket motsvarar 30,8 procent av tecknat kapital) som i sin tur äger Porsche AG (biltillverkaren), Audi AG, Seat S.A., Skoda Auto a.s., Bentley Motors Ltd, Bugatti Automobiles S.A.S., Automobili Lamborghini S.p.A., Ducati Motor Holding S.p.A., Scania AB, MAN SE med flera bolag.

Volkswagen AG uppges hittills ha fått betala motsvarande 279,5 miljarder kronor i skadestånd och böter efter dieselgate-skandalen.

Porsche återigen snabbast runt Nürburgring

$
0
0
Porsche 911 GT2 RS MR Nürburgring-rekord 2018

Rekordtiderna på Nürburgrings nordslinga duggar tätt. Förra hösten slog nya Porsche 911 GT2 RS till med 6 minuter, 47 sekunder och 25 hundradelar, en tid som ingen annan gatbil tidigare nått ned till. Rekordet stod sig till i somras när Lamborghini Aventador LP 770-4 Superveloce Jota gjorde varvet på 6 minuter, 44 sekunder och 97 hundradelar.

Men nu förpassas Lamborghini till den plats som ingen lägger på minnet, det vill säga andraplatsen. Porsche har nämligen avverkat det 20,6 kilometer långa varvet ännu snabbare, och tiden som har kapats av den gamla rekordtiden är i sammanhanget ganska stor – nästan 4,7 sekunder. Nya rekordtiden lyder 6 minuter, 40 sekunder och 33 hundradelar. Det sattes under höstliknande former den 25 oktober i år.

Porsche 911 GT2 RS MR Nürburgring-rekord 2018

Återigen är det Porsche 911 GT2 RS som är snabbast runt den berömda banan, men bilen är inte helt standard, dock är den fullt gatlegal. Porsche 911 GT2 RS MR heter modellen som har kvar GT2 RS boxersexa på 3,8 liter och 700 hästkrafter men som har utrustats med ett nytt prestandapaket från Manthey-Racing samt fått några specialinställningar som passar Nürburgrings nordslinga extra bra.

– Med den här testkörningen ville vi helt enkelt utvärdera den här bilens potential en gång till. Resultatet är imponerande. Det är verkligen en fantastisk tid. Det visar än en gång tydligt på den här bilens spännande möjligheter, säger Frank-Steffen Walliser som är ansvarig för motorsport och GT-modeller hos Porsche.

Porsche 911 GT2 RS MR Nürburgring-rekord 2018

Bakom ratten vid rekordvarvet satt Porsches testförare Lars Kern, en 31-åring med många varv på Nordslingan under bältet. Han har varit med vid tidigare rekordförsök men också tävlat i VLN på banan.

– Körningen var väldigt rolig. Balansen i bilen är mycket bra med det nya paketet. Jag behövde inte ta några stora risker för att vara snabb. Däremot fick jag bara göra ett försök för det började redan bli mörkt, men vi lyckades redan vid första försöket, säger Lars Kern.

Bilen som slog till med ett nytt rekord kan köpas, men med en liten skillnad. Förarstolen byttes av säkerhetsskäl ut mot en skalskol, dock utan att ge några viktmässiga fördelar.

I somras slog Porsche dessutom tid med alla tiders rekord på Nürburgrings nordslinga oavsett bilklass. Då slog Le Mans-vinnarbilen Porsche 919 Hybrid Evo till med galet snabba tiden 5 minuter, 19 sekunder och 545 tusendelar. Det är en minut och 24 sekunder snabbare än den tidigare rekordtiden som Kenny Bräck satte med en icke gatlegal McLaren P1 under 2017.

Porsche 911 GT2 RS MR Nürburgring-rekord 2018

Viewing all 446 articles
Browse latest View live